Fravalg skal forløses

Foto: Karin Laursen

For nylig mødte jeg en mand som havde taget nogle valg i livet. Det handlede om bæredygtighed. Vi skulle spise og den hjemmelavede mad var virkelig lækker. Bollerne og rugbrødet var friskbagte, humus med ajwar, ost, gulerodsfrikadeller, blomme/pære/æble marmelade fra haven.

Men han spiste næsten ingenting.

Der var smør i brødet. Æg i frikadellerne. Gluten.

Det var ikke, fordi han helbredsmæssigt ikke kunne tåle det. Det var mere et fravalg, han havde truffet, fordi han havde fundet ud af at det passede ham bedst. Han spiste ikke smør eller æg, fordi det kom fra dyr og den påvirkning det landbrug havde på ham, kunne han ikke stå inde for. Han spiste ikke gluten, fordi han var usikker på om gluten i det hele taget er godt for menneskekroppen.

Jeg tror faktisk at han havde det ret fint med den afholdenhed. Og jeg prøvede at forestille mig selv undvære på samme måde som ham.

For mig ville det betyde at jeg skulle undvære min elskede mad. Eller ihvertfald mange af de retter, som jeg altid har holdt meget af. Jeg forestillede mig, hvordan det ville være at foretage de her fravalg. Og det var ikke særligt rart for mig.

Fordi jeg så skulle undvære en del af livet, som jeg helst ikke vil undvære. Fordi jeg sætter værdi på lækker mad. Fordi jeg bliver glad af at indtage føde, simpelthen.

Det fik mig til at overveje: Gør jeg noget forkert? Eller gør min ven det? Har den ene set noget, den anden ikke kan forstå?

Måske kan det selvfølgelig være sådan. Men jeg tror snarere, at det handler om at fravalg skal være en forløsning. Når jeg afgrænser mig fra noget, eller vælger noget fra. Når jeg siger NEJ TAK.

Den afgrænsning skal følges af en forløsning i kroppen. Det skal sanseligt føles lettende for mig, ikke at gå ned ad den vej. Nej'et gør min vej fremad bedre. Det er naturen af Nej.

Der er selvfølgelig mange gange at man skal kæmpe lidt mere af sine fravalg, men det interessante for mig lige her i dag er forløsningen. Forløsningen er en vigtig markør for mig, i at finde ud af om jeg har truffet det rette valg, eller om der stadig er noget som jeg ikke heeeelt er kommet overens med i mit snørklede system <3 Lader forløsningen vente lidt på sig, så tror jeg at det enten handler om at der er modstand fra en anden del af mit system, eller at den forløsende effekt kan være en smule forsinket. Stopper du med at ryge, kan der godt gå nogle dage eller uger, inden effekten kommer.

Men forløsning følger fravalg. Hvis det er det rette fravalg for dig.

Læs om vores kurser her.

Læs om terapi her.

Kærlig hilsen

 

Jørn