berort-3D-mock-up-cover_1920x1440

Berørt

Seksualitet som livskraft

I januar 2018 begyndte arbejdet på det, der sidenhen blev Berørt. Bogen har været mere end tre år undervejs og har udgivelsesdato d. 14. oktober 2021.

Vi er begge optaget af massager, psykoterapi og seksualitet i alle dens smukke afskygninger. Blandt andet når vi møder mennesker i vores praksis. Samtidig har vi søgt efter litteratur og kurser, der kunne udvide vores horisont. Vi har mødt  mennesker og været på kursussteder, som har gået noget af vejen før os, og vi er blevet særligt optaget af de steder. hvor seksualitet har været en naturlig integreret del af menneskelivet.

Samtidig ser vi, at den litteratur, der findes i dag, enten er relativt klinisk og metodefokuseret eller ret vævende og ukonkret med fokus på historier og en spirituel praksis, der kan være vanskelig for nogen at forstå.

Naturligt at skrive

Derfor føltes også naturligt, at vi satte tid af sammen til at skrive en bog, hvor fokus er på praksis og en helt nede-på-jorden forståelse af menneskelivet samt hvordan seksualitet kan inviteres ind i terapirummet.

Som månederne gik, blev vi begge klogere, og i processen med at udvide vores fælles horisont, er vi blevet tvunget til at forstå hinanden. Vi har begge skullet kunne stå inde for alle kapitlerne. Det har været en udfordring, men en god en.

For når vi skriver sammen, er vi tvunget til at forklare det, så den anden forstår. Og der er gået mange dage med at formulere og omformulere igen, for at stå klart og præcist og sammen i de ord, vi har skrevet.

Bogen har seks dele. 

Del 1 handler om etikken. Den beskriver rammerne for, hvordan man kan arbejde med psykoterapi og helkropsmassage på samme tid. Det etiske aspekt er her forankret i terapeuten, og tryghed samt evnen til at sætte grænser er afgørende. 

Del 2 beskriver rammerne omkring massagen og i forhold til seksualiteten, hvor forståelse, opmærksomhed og langsomhed er essentielt vigtigt.

Del 3 handler om Ja og nej-sproget, som er et sprog for grænser og bevægelighed. Det er et sprog, vi har udviklet, så vi har noget at tale ud fra, når vi snakker om og undersøger grænserne i os selv og imellem os.

Den teoretiske baggrund for vores arbejde bredes ud i del 4, hvor blandt andet det autonome nervesystem, sanserne og vores spirituelle forståelse får plads.

Del 5 beskriver faserne i Sanselig erkendelse fra indledende kontakt, over samtale, bro, massage, pause og til den afsluttende opfølgning.

Bogen er fuld af personlige cases fra vores praksis, ligesom vi har valgt at medtage en længere samtale med en klient, der viser, hvordan vi arbejder.

I den afrundende del skriver vi lidt om fremtiden og de håb og ønsker, vi har for vores fremtidige arbejde med psykoterapi og massage. 

Kan læses af alle

Vi håber, at vi har formuleret os i et mildt, men samtidigt klart sprog, og at bogen placerer sig som et personligt og fagligt input, når emnet er seksualitet. Vi mener samtidig, vi har skrevet en bog, som mangler i det faglige landskab. En bog, der har en moderne videnskabelig tilgang, hvor vi ser på seksualitet som en naturlig livskraft, vi ikke skal være bange for.

Du kan købe bogen i vores shop her.

Sådan arbejder vi

Fotograf Ulla Bjulver - Visual artist & Photographer

Den oplevelsesorienterede tilgang er fænomenologisk og forsøger at komme så tæt på virkeligheden som muligt.

Uanset hvor slem din virkelighed opleves, er det godt at komme tæt på den, for kun fra det sted, kan du bevæge dig et sted hen.

Foto: Ida Schmidt

Historier er den måde, vi oplever verden på, og det er dem, vi undersøger i Systemisk narrativ terapi.

Hvilke historier skriver du om dig selv, der er nyttige? Og hvilke er unyttige og har behov for at blive skrevet om?

Vi er forskellig fra de historier, vi skriver om os selv, og det er nøglen til forandring.

74F4FF29-657E-4995-AF47-0A577A0F8D49

ISTDP er en forkortelse af Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy (psykodynamisk kortidsterapi).

At forstå et mønster er ikke det samme som at forandre et mønster. Indsigt kan formidle et kognitivt skift, men forandring kræver både et kognitivt og følelsesmæssigt skift. Så er det tid til, at du undersøger dine følelser og mærker dem.

Læs en case: Sex er ulækkert!

— Anna
fra en Sanselig Erkendelse

Læs en case: Når historierne opdigtes bagefter

— Thomas
fra en Sanselig Erkendelse

Læs en case: Nu kan det fandme være nok!

— Louise
fra en Sanselig Erkendelse

Læs en case: Et øjebliksbillede

— kvinde
på et massage kursus

Læs en case: Et usædvanligt par

— Par
fra en Sanselig Erkendelse

Læs en case: Hvad lever du for?

— mand
før en massage