Hold din krop stærk

Vi er ikke helsefreaks, men altså....

Hold din krop stærk

Det her afsnit er mere en vejledning til dig. Et destillat af egne erfaringer om de fysiske udfordringer ved at lave tantramassager.

Om du vælger at følge vores råd er op til dig. Der er ej heller krav til, at du skal gøre det ene eller det andet. Kroppe og liv er forskellige, og vi formidler blot en smule af det vi har lært, og det vi gør i vores praksis som massører.

Smidighed

At smidighed og fleksibilitet er en vigtig del af enhver tantramassørs kropslige kompetence er sikkert nu åbenlyst for dig. Massage på gulvet kræver en vis smidighed, og det er godt at dyrke. Særligt i overgangen fra ´ingen massager´ til ´opstart af praksis´ er det godt at undersøge, hvor din smidighed bliver udfordret, så du kan arbejde med det.

Når du kommer i gang med din praksis vil massagerne i sig selv vedligeholde en del af din smidighed, men derudover er det godt at checke ind i din smidighed med jævne mellemrum, og se om der er noget, der trænger til opmærksomhed.

Vi har ikke en decideret vejledning til hvad og hvor meget, men yoga er naturligvis et godt sted at starte. Find et hold enten lokalt hos dig selv, eller online. Yogavivo.dk har en masse gode online forløb.

Hvad du har brug for, ved kun du. For vores vedkommende så har Jørn en daglig rutine for ryggen (to yoga øvelser, han laver hver dag i sengen, inden han står op). Med jævne mellemrum udvides det med to mere, der kobles på og af efter behov. Trine vedligeholder sin smidighed på forskellige varierende yogahold.

Styrke

En ting er smidighed, noget andet er styrke. Hvis ikke din krop er stærk nok, risikerer du at få alle mulige overbelastningsskader, når antallet af massager stiger. Derfor er styrke en lige så væsentlig del af din praksis, som grænser og smidighed er det.

Find ud af hvor du bliver udfordret under massagerne og undersøg, hvordan du kan bliver stærkere. Måske er du øm eller har decideret ondt efter en massage, og så er der et fokuspunkt til din næste træning.

Trine og Jørn træner begge i træningscenter 2-3 gange ugentlig. Det har vi erfaret er nødvendigt for at holde et vist niveau af kropslig styrke og for at undgå de fleste hold i ryggen, inflammationer eller spændingshovedpiner.

Igen er det her bare gode råd fra vores side og du skal selv finde din vej. Lange gåture, elskov og svømning kan sagtens være ligeså god træning som i et træningscenter.

Spis sundt og let

Et sidste sundhedsråd er at spise relativt sundt og let. Særligt før en massage er det tunge måltid ikke det bedste valg. Som forberedelse til en massage spiser vi ofte let og på en måde, så vi dels ikke føler os oppustede i massagen, men samtidig heller ikke pludselig mangler energi og falder sammen. Jørn fungerer bedst på rugbrød inden massagen, fordi det er let og samtidig holder længe. Trine masserer helst om formiddagen efter en let morgenmad af grød eller yoghurt.

Mad handler ligesom massager også om nydelse, og mad kan hvad både smag og æstetik angår også åbne for din sanselighed.

Meditation

På undervisningsforløbet bliver du introduceret til en blid og simpel form for meditation. Massagen beskriver vi af og til som en lang meditation, og vi anbefaler om ikke din egen daglige praksis, så ihvertfald at du undersøger kurser eller andre former for meditation, der virker tiltrækkende for dig. Simpelthen fordi meditation og forståelsen omkring massagen er så nært beslægtede.